Atentie soferi , Cat este amenda in cazul in care autovehicului nu are anvelope de iarna?

0
695

Anvelopele folosite trebuie sa indeplineasca conditiile legale cu privire la circulatia pe drumurile publice, ele trebuie sa fie inscriptionate cu litrele M si S, în urmatoarele forme: M+S, M.S., sau M&S. Acestea sunt marcajele care confirma omologarea anvelopelor si care sunt mentionate in Ordonanta de Guvern nr. 5/2011.

Conform directivei CE la care se face referire in aceasta ordonanta, pneurile pentru zapada trebuie sa contina marcajul „M+S” (sau „M.S.” sau „M&S”). Acest marcaj se traduce in M – mud = noroi si S – snow = zapada.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarna, dupa prima ninsoare, este cuprinsa intre 9 si 20 de puncte, adica intre 1.305 si 2.900 de lei. Recomandarile RAR includ si faptul ca utilizarea anvelopelor all season nu este adecvata pentru zona noastra, fiind mai degraba potrivita pentru clima temperata. In Romania, echiparea masinilor cu anvelope de iarna si de vara (separat) este mult mai potrivita atat pentru evitarea sanctiunilor, cat si pentru siguranta in deplasare.

Cand trebuie sa echipezi masina cu anvelope pentru iarna?

Nu exista o data limita pana la care masina trebuie sa fie echipata cu anvelope de iarna. Asta insemna ca anvelopele ar trebui sa fie montate inainte de prima ninsoare. In cazul in care te deplasezi pe drumuri de munte, in zone in care vremea este dificila, ia in calcul totusi montarea anvelopelor inainte de a porni la drum. Ideal este ca zapada sa nu te ia prin suprindere.

Tinand cont de vremea de afara, este bine de stiut ca la temperaturi sub 7 grade Celsius, anvelopele de vara nu mai ofera siguranta si ar trebui sa treci la anvelopele de iarna chiar daca afara nu a nins. Cu alte cuvinte, nu este deloc recomandat sa astepti prima zapada pentru a schimba anvelopele. In cazul in care esti suprins de Politie cu masina neechipata, este foarte posibil sa fii amendat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.