Dai flash-uri cand depasesti? Ce amenda risti

0
147

In trafic, pe langa multitudinea de reguli si reglementari legale pe care orice sofer trebuie sa le respecte, exista si acele reguli nescrise, pe care nu suntem obligati sa le respectam, dar ar trebui. Daca in articolele trecute am zis toate momentele in care se poate ca un sofer sa dea flashuri, azi vom discuta despre cat de corect este acest obicei.

Cu siguranta, nimeni nu va avea o problema sa primeasca flashuri pentru a fi informat ca i se permite accesul in intersectie sau pentru a i se multumi cand a lasat pe cineva sa intre in coloana. Pe de alta parte, lucrurile stau cu totul altfel atunci cand vorbim de soferii care te preseaza puternic din spate si dau flashuri de la jumatate de kilometru ca sa le eliberezi banda sa poata depasi, cand tu mergi perfect legal.

Conform reglementarilor Codului Rutier, cei care dau flashuri in trafic pot fi sanctionati sub aspectul savarsirii contraventiei de “folosirea incorecta a luminilor de drum fata de autovehiculul care circula in fata sa, in aceeasti directie de mers”. Aceasta fapta se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni, intre 2-3 puncte amenda, deci intre 290 si 435 lei si 2 puncte de penalizare.

Adevarul este ca, nu o singura data te-ai confruntat probabil cu soferi foarte agresivi, atat pe drumuri nationale, cat si pe autostrada, care conduc cu mare viteza si au pretentia sa le eliberezi drumul imediat pentru a te putea depasi. Desigur, exista multi soferi care ocupa inutil banda 2 si incurca traficul, dar cei mai multi ajungi sa primeasca flashuri inainte sa isi poata finaliza depasirea si sa vina inapoi pe banda 1.

In timp ce persoanele care folosesc flashurile la ordinea zilei pentru “a face loc” in fata lor considera acest obicei unul normal si nu vad o problema, opinia celor care se afla la celalalt capat este total diferita. Multi soferi se enerveaza atunci cand se simt presati si sunt mai predispusi sa greseasca, in timp ce soferii care sunt incepatori au o mare sansa sa se sperie si sa se blocheze, asa incat risca sa faca greseli majore.

In incercarea de a stopa acest stil de sofat agresiv si de a reduce numarul accidentelor in trafic, legiuitorii au adus modificari semnificative Codului Rutier la inceputul acestui an. Astfel, soferii care adopta un stil de condus defensiv si folosesc in mod abuziv flashurile risca o amenda de pana la 2900 de lei.

sursa foto: https://click.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.