Mulți șoferi se încadrează greșit – Cum circuli corect in sensul giratoriu

0
813

Nu rareori sensurile de circulație creează probleme șoferilor, mulți nehotărând pentru care dintre ele să se încadreze, dacă vor să o ia într-o anumită direcție. Situația devine și mai complicată dacă la intrarea există mai multe benzi de circulație, iar la ieșire numai una.

Cum trebuie sa circuli în sensul giratoriu cu mai multe benzi

Primul aspect de luat in seama, e util să se cunoască direcția în care duce fiecare bandă de circulație. De asemenea, pentru continuitatea corectă este eficientă numerotarea benzilor înainte de intrarea și la ieșirea din sens. Numerotarea începe de la dreapta la stânga, banda de lângă bordură fiind banda 1, iar cea de lângă axul drumui va fi banda 2 sau chiar 3.

Conducatorii auto trebuie să fie atenți neaparat si la marcajele rutiere desenate jos, acestea fiind de ajutor de fiecare dată. Astfel, în absolut orice situație, de pe banda 1 se va putea circula pe direcția înainte sau la dreapta. De pe banda 2 se putea circula pe direcția înainte sau la stânga. De pe banda doi se poate efectua și întoarcerea, adică șoferul să revină din direcția inițială.

Cum semnalizam în sensul giratoriu

Un lucru care creează probleme este semnalizarea în sensul giratoriu. Așadar, șoferii care intră în sensul giratoriu vor face acest lucru mereu cu semnalizare stânga. Mai departe există semnalizare în sens, iar înainte de ieșirea din sens va fi semnalizată dreapta.

Ce ne spune codul rutier

OUG – Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

OUG – Articolul 57

(4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.