Noul Cod Rutier: Soferii pot ramane fara permis timp de 12 ore

0
1607

Au avut loc multiple modificări în Codul Rutier, necesitând familiarizarea șoferilor din România cu noile reguli. Una dintre schimbările notabile se referă la prerogativa unui ofițer de poliție rutieră de a reține permisul de conducere al unui șofer pentru o durată de 12 ore.

Noile amendamente la Codul Rutier au intrat în vigoare începând cu data de 17 februarie 2023, astfel toți conducătorii auto sunt obligați să se informeze asupra noilor prevederi. Situațiile excepționale pot impune autorităților reținerea permisului de conducere al șoferilor pentru o perioadă de 12 ore.

Persoanele care refuză testarea pentru alcoolemie sau prezenta substanțelor psihoactive în organism se expun riscului de a li se suspenda permisul auto timp de 12 ore. Potrivit Codului Rutier, polițiștii pot acționa în acest mod numai în cazurile în care există dovezi sau indicii concludente privind consumul de alcool sau substanțe psihoactive și conducătorul auto refuză testarea cu aparatele alcooltest sau drugtest. În astfel de circumstanțe constatate de un ofițer de poliție, acesta poate dispune suspendarea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore,” în conformitate cu articolul 22, alineatul 1 din Codul Rutier.

Deținătorul permisului auto va primi un document substitutiv pentru carnetul de conducere, dar nu îi este permis să conducă vehiculul. Noul Regulament introdus în Codul Rutier aduce și alte dispoziții referitoare la suspendarea permisului de conducere.

Conform acestor noi reguli, suspendarea carnetului de conducere înseamnă că titularului permisului îi este interzis să conducă atât autovehicule, cât și vehicule agricole sau tramvaie. Indivizii aflați în această situație vor primi de la agentul constatator un ordin de suspendare, cuprinzând data, ora și locul reținerii, precum și datele polițistului. Tot pe acest document vor fi menționate și durata suspendării și motivul acesteia.

Conducătorul auto va primi și un document substitutiv pentru permisul de conducere, care îi va permite circulația timp de 15 zile în cazul în care nu a acordat prioritate de trecere, a efectuat depășiri neregulamentare (în cazul în care au rezultat doar pagube materiale), sau a circulat pe banda de urgență a autostrăzilor fără motiv justificat, conform detaliilor furnizate de către Avocatnet.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.