Prețul RCA va varia în funcție de zona unde ai înmatriculată mașina. În ce județe e bine să îți înscrii mașina pentru a plăti mai puțin

0
449

Legislația secundară privind RCA a fost modificată substanțial, începând cu săptămâna trecută, iar cea mai importantă dintre schimbări vizează eliminarea oricăror bariere din calea stabilirii prețurilor doar în mod liber, de către firmele de asigurare. Pentru șoferi poate fi o veste proastă, dar, în același timp, poate fi și o veste bună.

Printre altele, dacă până săptămâna trecută asigurătorii autorizați să vândă RCA erau obligați să notifice ASF privind modificarea prețurilor și să fundamenteze tarifele în funcție de date statistice relevante și ținând cont de segmente de risc prestabilite, acum firmele sunt libere să își stabilească cum vor prețurile, în funcție de propriile criterii, cu singura condiție ca respectivele calcule să fie validate de un actuat independent.

Aceasta înseamnă că vârsta șoferului și capacitatea cilndrică a motorului nu vor mai fi singurele criterii ce trebuie luate în calcul la stabilirea tarifelor pentru persoanele fizice care conduc autoturisme. Se revine, practic, la o situația asemănătoare cu cea de dinainte de apariția legii 132/2017, când asigurătorii puteau stabili de bună voie prețurile. Iar unul dintre criteriile pe care  firmele de asigurare îl foloseau atunci și în vor folosi și acum pentru stabilirea prețurilor este zona unde este înmatriculat autovehiculul.

Au crescut preturile politelor RCA?

De luna trecuta, preturile asigurarilor RCA s-au majorat, cele mai vizibile cresteri fiind la categoria de varsta sub 30 de ani, unde tariful de referinta a fost mai mare cu 13% – 23% pentru luna august fata de luna februarie a acestui an.

Autoritatea de Supraveghere Financiara, ASF, a anuntat tarifele calculate pentru urmatoarele sase luni, avand ca reper ultimii cinci ani. 

De exemplu, pentru o masina care are capacitate cilindrica sub 1200 de cmc, iar soferul are varsta mai mica de 30 de ani, tariful de referinta este acum de 1.532 de lei, in timp ce pentru o masina cu motor mare, peste 2.500 de cmc, tariful de referinta de este de 4.140. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.